Γίνετε ο ηγέτης του εαυτού σας!
Ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους που περιμένουν κάποιον να έρθει και να τους δώσει το κατάλληλο κίνητρο για να μπορέσουν να γίνουν αυτό που επιθυμούν. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως δεν έρχεται κανείς. Οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν το λεωφορείο σε έναν δρόμο όπου δεν περνούν λεωφορεία. Αν δεν πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, αν δεν πιέσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, θα μείνουν εκεί να περιμένουν για πάντα τον σωτήρα τους. Δυστυχώς αυτό κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Μόλις το 2% των ανθρώπων μπορούν να δουλέψουν χωρίς καμία απολύτως επιτήρηση. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πραγματικοί ηγέτες. Όλοι μας θα μπορούσαμε να είμαστε ηγέτες και ίσως να γίνουμε, αν το αποφασίσουμε. Θα πρέπει όμως να μάθουμε να παρακινούμε μόνοι μας τους εαυτούς μας.
Αν θέλετε να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητές σας, πρέπει να αποκτήσετε τη συνήθεια να πιέζετε τον εαυτό σας και να αναπτύξετε τις ικανότητες ενός καλού ηγέτη. Μην περιμένετε να έρθει κάποιος άλλος να σας πιέσει. Πρέπει να αποφασίσετε μόνος σας ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και στη συνέχεια να τις υλοποιήσετε, ξεκινώντας από τις πιο σημαντικές.
Ανεβάστε τον πήχη
Σκεφτείτε ότι αποτελείτε πρότυπο για τους άλλους. Θα πρέπει συνεχώς να ανεβάζετε τον πήχη για τον εαυτό σας. Οι προϋποθέσεις που θέτετε για τη δουλειά και τη συμπεριφορά σας θα πρέπει να είναι υψηλότερες από αυτές που θα έθετε οποιοσδήποτε άλλος για σας. Δείτε το σαν ένα παιχνίδι με τον εαυτό σας και ξεκινήστε τη μέρα σας λίγο νωρίτερα, δουλέψτε λίγο σκληρότερα και μείνετε στο γραφείο λίγο αργότερα. Προσπαθήστε να αναζητάτε συνεχώς τρόπους να ξεπερνάτε τον εαυτό σας, να κάνετε περισσότερα από αυτά για τα οποία πληρώνεστε.
Όπως λέει ο ψυχολόγος Nathaniel Brandon, η αυτοεκτίμησή σας, ο πυρήνας της προσωπικότητάς σας, είναι η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Ανεβάζετε ή ρίχνετε την αυτοεκτίμησή σας με ό,τι κάνετε ή ό,τι δεν καταφέρνετε να κάνετε. Το καλό είναι ότι όποτε πιέζετε τον εαυτό σας για να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε, νιώθετε καλύτερα. Η αυτοεκτίμησή σας κερδίζει πόντους κάθε φορά που καταφέρνετε να προχωρήσετε πέρα από το σημείο όπου ένας μέσος άνθρωπος θα σταματούσε.
Σταματήστε τις αναβολές
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να σταματήσετε τις αναβολές είναι να δουλεύετε σαν να έχετε μονάχα μία μέρα για να τακτοποιήσετε όλες τις σημαντικές σας εκκρεμότητες γιατί πρέπει να λείψετε από το γραφείο για μεγάλο διάστημα. Φανταστείτε ας πούμε ότι μόλις παραλάβατε μία επείγουσα ειδοποίηση και πρέπει να φύγετε αύριο από την πόλη για έναν μήνα. Ποια πράγματα θα κάνατε οπωσδήποτε πριν φύγετε; Λειτουργήστε λοιπόν έτσι σήμερα και κάθε μέρα. Σαν να πρόκειται να φύγετε από τη δουλειά αύριο και να λείψετε για έναν μήνα.
Ένας άλλος τρόπος να πιέσετε τον εαυτό σας είναι να φανταστείτε ότι μόλις σας έκαναν δώρο μία εβδομάδα διακοπές σε ένα υπέροχο πολυτελές ξενοδοχείο, αλλά θα πρέπει να πάτε αύριο, αλλιώς θα δώσουν το δώρο σε άλλον. Ποιες εκκρεμότητες θα φροντίζατε να τακτοποιήσετε πριν φύγετε για διακοπές; Τακτοποιήστε τις τώρα αμέσως σαν να φεύγατε για διακοπές αύριο.
Ακολουθήστε το δρόμο των επιτυχημένων
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι πιέζουν συνεχώς τους εαυτούς τους προκειμένου να έχουν υψηλές επιδόσεις. Οι αποτυχημένοι άνθρωποι έχουν ανάγκη να δέχονται εντολές, να επιτηρούνται και να πιέζονται από άλλους.
Όταν πιέζετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας, υλοποιείτε περισσότερους και υψηλότερους στόχους, γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά. Γίνεστε μία προσωπικότητα υψηλών επιδόσεων. Νιώθετε υπέροχα με τον εαυτό σας και σταδιακά η ταχύτητα στην υλοποίηση των στόχων σάς γίνεται συνήθεια, η οποία θα σας συνοδεύει σε όλη την υπόλοιπη ζωή σας.
(Από το blog του Brian Tracy)