Οι Έλληνες έχουν-χιλιάδες χρόνια τώρα- μια ιδιαίτερη σχέση με τη θάλασσα. Η θέση της Ελλάδας στο χάρτη, με τα νησιά και τα χιλιόμετρα ακτογραμμής, την καθιστούν ιδανική χώρα για κάθε τύπο σκάφους.  Το καλοκαίρι έκανε ήδη την εμφάνιση του και η προετοιμασία του σκάφους μας για τις πρώτες πλεύσεις παρά τις καθημερινές δυσκολίες στην Ελλάδα του 2016 είναι βασική προτεραιότητα για τους ιδιοκτήτες.  Βασικό στοιχείο της προετοιμασίας είναι η ασφάλιση του σκάφους μας, τόσο για την αστική του ευθύνη όσο και για το ίδιο το σκάφος.  Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στον οικονομικό και όχι μόνο τομέα, έχει επηρεάσει τόσο τις πωλήσεις σκαφών όσο και τον παροπλισμό ακόμα περισσότερων. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η συνεχής αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων σκαφών.

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλιση σκάφους

Είναι αρκετά χρήσιμο για τους κατόχους, κυρίως, σκαφών αναψυχής ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι να γνωρίζουν ορισμένα βασικά ζητήματα για την ασφάλιση σκάφους. Τόσο για το ποιες ασφαλίσεις είναι υποχρεωτικές αλλά και γενικότερα για όλες τις ασφαλιστικές καλύψεις για τα σκάφη.

Τι πρέπει να λάβω λοιπόν υπόψη μου;

Πρέπει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τον νόμο 4256/2014, η ασφάλιση της αστικής ευθύνης των σκαφών είναι υποχρεωτική. Συνήθως τους μήνες του καλοκαιριού οι έλεγχοι εντείνονται, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις, τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους κατόχους των ανασφάλιστων σκαφών, ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Αν και η ασφάλιση Αστικής Ευθύνης είναι υποχρεωτική, από μόνη της δεν αρκεί, για να προφυλάξει το σκάφος από τους κινδύνους που είναι και η πλειψηφία των ζημιών.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών, οι πιο συνηθισμένες αιτίες ζημιών είναι η κλοπή, οι μηχανικές βλάβες, η πρόσκρουση ή /και σύγκρουση αλλά και οι ζημιές από κακοκαιρία.  Στα στοιχεία αυτά διαβάζουμε ότι μια μέση ζημιά για σκάφος αναψυχής, μπορεί να ανέλθει στα € 10.000 γεγονός που αποδεικνύει πως το ασφάλιστρο δεν αποτελεί κόστος, αλλά την ελάχιστη δυνατή επένδυση του ιδιοκτήτη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, το ετήσιο κόστος για τις προαναφερόμενες καλύψεις για ένα σκάφος έως 5 μέτρα, και μέχρι 15 hp ξεκινά από € 45 περίπου.

Όμως εκτός από την κάλυψη αστικής ευθύνης, ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει ένα πιο ενισχυμένο σύστημα καλύψεων, προσθέτοντας και την κάλυψη Ιδίων ζημιών, έχοντας σαν σκοπό να προστατέψει το σκάφος του για επιπλέον κινδύνους.

Η κάλυψη Ιδίων Ζημιών περιλαμβάνει ζημιές που προκαλούνται από :

  • σύγκρουση,
  • πρόσκρουση,
  • βύθιση,
  • ανατροπή,

καθώς και ζημιές από:

  • κακοκαιρία,
  • κλοπή,
  • πειρατεία,
  • πυρκαγιά,
  • κακόβουλες ενέργειες,
  • κάλυψη προσωπικού ατυχήματος του κυβερνήτη και των επιβαινόντων.

Υπό προϋποθέσεις, παρέχεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες η κάλυψη μηχανικών βλαβών με την καταβολή βέβαια επιπλέον ασφαλίστρου. Τέτοιας μορφής καλύψεις παραμένουν σε ισχύ, τόσο κατά την περίοδο κίνησης του σκάφους, όσο και κατά την περίοδο ακινησίας του στη στεριά, ανάλογα με τη χρήση που κάνει στο σκάφος του.

Πόσο απαραίτητη είναι η ασφάλιση του σκάφους μου;

Η ασφάλιση σκάφους είναι αναγκαία και πολύ απαραίτητη. Αποφεύγουμε τον όρο «υποχρεωτική» γιατί απλά δεν είναι θέμα νόμου ή εγκυκλίου η εξασφάλιση ενός περουσιακού μας στοιχείου. Σκεφτείτε μόνο το πλήγμα που θα δεχτεί ο ιδιοκτήτης σκάφους στην περίπτωση που κληθεί να αποζημιώσει τρίτο απο ατύχημα που προκάλεσε.

Πολλοί ιδιοκτήτες καλύπτουν μόνο την αστική ευθύνη επειδή αυτή είναι η υποχρεωτική απο το νομο κάλυψη: αν δεν ήταν υποχρεωτική ενδεχομένως να μην το ασφάλιζαν καθόλου.

Την τάση για την πιο απλή ασφάλιση δηλαδή την πιο φτηνή, όπως συνηθίζεται να ζητείται, την συναντάμε κυρίως σε ιδιοκτήτες μικρών σκαφών και χαμηλών αξιών. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να διαφαίνεται η αλλαγή της νοοτροπίας στους Έλληνες ιδιοκτητών σκαφών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζεται η μικτή κάλυψη στην ασφάλιση μικρών σκαφών.

Τι να διαλέξω: Αστική ευθύνη ή μικτή ασφάλιση;

Η απάντηση είναι απλή: μικτή. Στη μικτή το κόστος είναι υψηλότερο σε σχέση με την απλή ασφάλιση, αλλά προσφέρει ένα πλήρες πακέτο καλύψεων για ιδιες ζημίες που μπορεί να υποστεί το σκάφος από κινδύνους που καλύπτονται με το ασφαλιστήριο μικτής ασφάλισης όπως

  • φωτιά,
  • κλοπή,
  • αμέλεια,
  • κίνδύνοι της θάλασσας

Η αναγκη της μικτής ασφάλισης γίνεται πιο ορατή αν αναλογιστούμε την εμπειρία ή απειρία που μπορεί να έχει ο χειριστής του σκάφους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δίνεται προσοχή στους όρους και τις προϋποθέσεις του πακέτου που επιλέγουμε, ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τι καλύπτεται. Το βασικό κριτήριο είναι η σωστή κάλυψη των αναγκών του σκάφους και όχι το πιο φθηνό ασφάλιστρο που του προσφέρεται.

Υπάρχουν μικρά γράμματα στα συμβόλαια;

Yπάρχουν τόσα μικρά γράμματα όσο πιο αδύναμη είναι η όραση αυτού που δεν τα διαβάζει.

Στα συμβόλαια δεν υπάρχουν μικρά γράμματα αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις ή / και προϋποθέσεις κάλυψης, τις οποίες είναι υποχρεωμένος να μελετά ο ασφαλιζόμενος. Αυτός ακιβώς είναι ο ρόλος του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή: μπορεί ο ασφαλιζόμενος να απευθύνεται στον ασφαλιστή του για διευκρινίσεις. Δυστυχώς όμως, αυτό στην πράξη δεν γίνεται, με αποτέλεσμα όταν θα εμφανιστεί κίνδυνος και τελικά δεν καλυφθεί, π.χ. επειδή το σκάφος βρισκόταν σε ένα οικόπεδο ή στο δρόμο αφύλακτο και τελικά εκλάπη, ο ασφαλιζόμενος ως δικαιολογία – για τον ίδιο ουσιαστικά – να θέτει τα «ψιλά» ή «μικρά» γράμματα όπως συνήθως έχει επικρατήσει να λέγονται. Στην πραγματικότητα όμως, είναι «συνυπεύθυνος» για την κλοπή, εφόσον δεν έχει πράξει ως προνοητικός ανασφάλιστος (βασική αρχή της ασφάλισης) ώστε να προφυλάξει το σκάφος του από τον κίνδυνο που είναι εκτεθειμένο, όντας αφύλακτο σε ένα οικόπεδο.
Στα συμβόλαια και στις προσφορές μας προσπαθούμε να εφιστούμε την προσοχή στον καταναλωτή σε όλα τα σημεία που πρέπει να δίνει ιδιαίτερη σημασία, ώστε να μην προκύπτουν διαφωνίες ή παρεξηγήσεις σε περίπτωση απαίτησης. Θεωρούμε προτιμότερο να είναι ξεκάθαρη η θέση μας απο την αρχή, αλλά και το τηρούμε αυτό ως Ασφαλιστική Αξία γιατί αυτό σημαίνει Αληθινή Ασφάλιση.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επισκεφθείτε τους χώρους της εταιρείας μας ( δείτε εδώ πως ) ή να πάρετε μία online προσφορά. Σε κάθε περίπτωση θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!