Άραγε, πόσοι από εσάς γνωρίζετε πραγματικά ποιες είναι οι υποχρεώσεις ενός επαγγελματία ασφαλιστικού συμβούλου – Διαμεσολαβητή; Τι σχέση πρέπει να έχει κάποιος μαζί του, αλλά και πώς μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση που ένα τυχαίο γεγονός (ατύχημα ή ασθένεια κλπ) προκύψει στη ζωή σας;

Αν πάρουμε κατά γράμμα τον ορισμό που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, τότε προκύπτει η εξής “ξύλινη” (ή βαρετή θα μπορούσε να πει κανείς) εξήγηση:

«Μεσίτης ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων» είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που, με γραπτή εντολή τού πελάτη, ασκεί τη δραστηριότητα της διανομής ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών προϊόντων με βάση την ανάλυση επαρκούς αριθμού ασφαλιστικών συμβάσεων που διατίθενται στην αγορά, χωρίς να δεσμεύεται ως προς ​την επιλογή της ασφαλιστικής ή αντασφαλιστικής επιχείρησης» ή «Ασ​​φαλιστικός Πράκτορας» είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί τη δραστηριότητα της διανομής ασφαλιστικών προϊόντων στο όνομα και για λογαριασμό μίας ή περισσότερων ασφαλιστικών επιχειρήσεων»

Σίγουρα ένας Ασφαλιστικός Σύμβουλος – Διαμεσολαβητής είναι και κάνει όλα τα παραπάνω, αλλά κατ’ εμάς είναι πολλά παραπάνω. Πρώτα απ’ όλα είναι Financial Advisor, δηλαδή χρηματοοικονομικός σύμβουλος, είναι ο σύμβουλος της κάθε οικογένειας η επιχείρησης που δίνει λύσεις σε οικονομικά θέματα, αλλά και σε θέματα που κανείς άλλος δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις (λύσεις σε περίπτωση ανάγκης, σοβαρής ασθένειας – αιφνίδιου θανάτου κλπ).

Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να σας κοιτάξει στα μάτια και να σας υποσχεθεί πως ό,τι και αν συμβεί σε εσάς ή στην οικογένειά σας θα είναι εκεί να σας βοηθήσει. Να σας δώσει συμβουλές όταν χάνετε τη γη κάτω από τα πόδια σας, να τακτοποιήσει τη γραφειοκρατία για λογαριασμό σας, να ζητήσει τα χρήματα από την ασφαλιστική που σας έχει ασφαλίσει προκειμένου να αντιμετωπίσετε τον οικονομικό αντίκτυπο μιας ασθένειας ή απώλειας ζωής στην οικογένειά σας.

Δεν είναι εύκολο λοιπόν να σας κοιτάξει στα μάτια για να σας τάξει όλα τα παραπάνω. Δεν είναι εύκολο να προσποιηθεί όλα τα παραπάνω για να σας «φάει» τα λεφτά, όπως μπορεί να νομίζετε.

Θυμηθείτε ότι είναι άνθρωπος και για να κάνει αυτή τη δουλειά δεν αρκεί να νοιάζεται μόνο για το χρήμα. Ο σωστός ασφαλιστικός διαμεσολαβητής – ασφαλιστής πρέπει να πιστεύει στις υπηρεσίες που προσφέρει. Να είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτά που λέει και αυτά που υπόσχεται έχουν βάση, ότι θα σας χρειαστούν και θα σας αλλάξουν τη ζωή. Μόνο έτσι θα μπορέσει να σας πείσει. Μιλάμε για τη ζωή, την υγεία, την περιουσία σας. Δεν μπορεί να μπλοφάρει, δεν μπορεί να προσποιείται.

Και αν δεν είναι σωστός επαγγελματίας, δηλαδή στην ουσία επικίνδυνος – γιατί μόνο έτσι μπορείς να χαρακτηρίσεις έναν άνθρωπο που εκμεταλλεύεται τέτοιες λεπτές γραμμές για να πλουτίσει – τότε να ξέρει πως η ίδια η αγορά θα τον αποβάλει. Δεν συμφέρει την αγορά να προστατεύει ή να συντηρεί τέτοια άτομα. Η αγορά θέλει μακροχρόνιες και υγιείς σχέσεις εμπιστοσύνης.

Γι’ αυτό δεχθείτε το ραντεβού ενός επαγγελματία Ασφαλιστικού Συμβούλου, απαντήστε στις ερωτήσεις που θα σας κάνει για να εντοπίσει τι είναι αυτό που χρειάζεστε (ανάλυση αναγκών) – που πολλές φορές ούτε εσείς οι ίδιοι ξέρετε – και βάλτε τα κάτω αναλογιζόμενοι αν αξίζει το χρηματικό αντίτιμο. Μπορεί να είναι δύσκολο να επενδύσετε σε κάτι μη χειροπιαστό – σε μια υπηρεσία που θα σας χρειαστεί, αλλά σκεφτείτε και αυτό: Το αλεξίπτωτο, όπως και την ασφάλεια σε μια «ελεύθερη πτώση», θα το χρειαστείτε μόνο μια φορά.

Συνοψίζοντας, ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής είναι δίπλα μας για κάθε ζήτημα σχετικό με την ασφάλιση. Ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς:

✔ δημιουργεί μαζί σας μια ουσιαστική συμβουλευτική σχέση
✔ προτείνει αξιόπιστες λύσεις με βάση το προφίλ και τις ανάγκες σας
✔ σας καθοδηγεί και σας βοηθάει να αξιοποιήσετε το συμβόλαιό σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο
✔ έχετε έναν έμπιστο σύμμαχο να σας στηρίξει σε ώρα ανάγκης