Στο πλαίσιο της αυξανόμενης τάσης των εταιριών να παρέχουν στους εργαζόμενους προγράμματα ευεξίας στο χώρο εργασίας, η ασφαλιστική εταιρία Aetna παρέχει ένα μοναδικό προνόμιο: πληρώνει τους υπαλλήλους της για να κοιμούνται αρκετά. Οι εργαζόμενοι του ασφαλιστικού κολοσσού, κερδίζουν λίγο περισσότερο από ένα δολάριο για κάθε νύχτα που κοιμούνται περισσότερο από 7 ώρες.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Και για Aetna, αποτελεί επίσης θέμα παραγωγικότητας. “Οι δουλειές μπορούν να γίνουν γρηγορότερα εάν οι άνθρωποι είναι “πνευματικά” παρόντες και προετοιμασμένοι”, δήλωσε ο Mark Bertolini, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aetna, σε συνέντευξή του στο CNBC. “Δεν μπορεί κάποιος να είναι προετοιμασμένος εάν μισό-κοιμάται”, τόνισε.
Η λύση: Για κάθε 20 βραδιές οι εργαζόμενοι κοιμούνται 7 ώρες ή περισσότερο και κερδίζουν $25, που σημαίνει $1,25 τη βραδιά. Η ανταμοιβή ανέρχεται στα $300 το χρόνο. Πώς όμως ελέγχει η εταιρία εάν οι υπάλληλοι κοιμούνται αρκετά;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Business Insider, εάν οι εργαζόμενοι έχουν συσκευές, όπως για παράδειγμα το Fitbit, ο χρόνος ύπνου μπορεί να συλλέγεται αυτόματα. Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν φορητές συσκευές μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα της εταιρίας χειροκίνητα.

Το πρόγραμμα ύπνου, το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος ευεξίας της Aetna, περιλαμβάνει πολλές πρωτοβουλίες. Tweets υπενθυμίζουν στους εργαζόμενους τη σημασία του ύπνου. Δημοσίευση στην πλατφόρμα Tumblr συμβουλεύει για την ιδανική στάση ύπνου. Βίντεο στο YouTube δείχνει πόσο αντιπαραγωγικοί είναι οι άνθρωποι όταν στερούνται ύπνο.
Σχόλιο: Στην Ελλάδα πολλές ασφαλιστικές πληρώνουν εργαζόμενους ακόμα για να κοιμούνται όρθιοι!

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κατσιφής