Η νέα ψυχική διαταραχή

 
Κάθε άλλο παρά δόκιμος ο όρος “σελφίτιδα”, δημιουργήθηκε για να περιγράψει τη μανία για φωτογραφίες selfies, που κατακλύζει τα social media το τελευταίο διάστημα. Οι επιστήμονες λένε ότι πρόκειται ξεκάθαρα για ψυχική διαταραχή.
 
Ζουν ανάμεσά μας. Όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, βγάζουν φωτογραφία selfie και ευθύς την ποστάρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η νέα “μόδα” έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνη στο πρόσφατο παρελθόν, αφού έχει ενοχοποιηθεί για λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά ατυχήματα, αλλά, παρόλα αυτά, εξακολουθεί να έχει φανατικούς οπαδούς.
 
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση International Journal of Mental Health and Addiction αυτή η εμμονική τάση για selfies είναι ξεκάθαρα ψυχική διαταραχή. Την ονόμασαν “σελφίτιδα”, έχει τρία στάδια και όσοι πάσχουν από αυτή χρειάζονται οπωσδήποτε βοήθεια, προειδοποιούν οι ειδικοί ψυχικής υγείας. Το ένα στάδιο είναι να φωτογραφίζεις τον εαυτό σου τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, αλλά να μην δημοσιεύεις τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
Το δεύτερο είναι η φωτογράφηση τρεις φορές την ημέρα και κάθε μία από αυτές να ποστάρεται και το τρίτο είναι η ανεξέλεγκτη τάση να φωτογραφίζεται κάποιος όλο το εικοσιτετράωρο και να δημοσιεύει τις φωτογραφίες του πάνω από έξι φορές την ημέρα.
 
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent της Βρετανίας και τη Σχολή Διοίκησης Thiagarajar στην Ινδία διαπίστωσαν ότι όσοι πάσχουν από αυτή την ψυχική διαταραχή είναι άτομα που εκλιπαρούν για προσοχή, έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση κι ας προσποιούνται για το αντίθετο και με αυτή την τρομερή υπερέκθεση ουσιαστικά ελπίζουν να κερδίσουν μια θέση στον κοινωνικό τους περίγυρο και να νιώσουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα.
 
Πηγή: Healthmag.gr